All PostsEventsFuture Archivei-collectSeen BeyondVoices

Tuncer Duman ve Ayşe Tütüncü: Her Şey Çok Güzel Olacak

 

 

“Her Şey çok güzel olacak’, yönetmenliğini Ömer Vargi’nin yaptığı 1998 tarihli bir filmin adidir. Filmde zıt karakterli iki kardeşin trajik-komik hikayesi anlatılır. Hep bir bar açma hayali olan Altan (Cem Yılmaz) karıştiği bir kavga esnasında uzun suredir görmediği abisi Nuri (Mazhar Alanson) ile rastlaşır. Para istemek için abisinin çalıştığı ecza deposuna gider. Para bulamaz ama para edecek kırmızı reçete ile satılan ‘kafa yapıcı’ ilaçların olduğu dolabı bulur ve bir gece abisini atlatarak o ilaçları çalar. İlaçları paraya çevirmek için ise Bodrum’a gitmeye karar verir. Neler olup bittiğinin farkında olmayan saf abi Nuri’yi de yolculuğa ikna eder ve birlikte yola çıkarlar. Nasıl bir belaya bulaştıklarını anlamaları için ise çok zaman gerekmeyecektir.
Bu ‘küçük adamlar ‘in ‘her şey çok güzel olacak’ umudu dev mafya-devlet-sermaye çetesi karsısında bir şans bulabilecek midir?

Bugün ise ‘her şey çok güzel olacak’, İstanbul’da yasayan 16 yaşındaki bir çocuğun ağzından döküldükten sonra bütün halka malolan bir büyük slogan. Bu slogan, iktidarın 31 Mart’ta kaybettiği secimi yargı ve basını da kullanarak türlü kumpas ve ayak oyunlarıyla iptal ettirmesinden sonra 7’den 70’e herkeste iyice açığa çıkan öfkenin, haksızlığa hukuksuzluğa karsı direnisin, adalet ve özgürlük arayışının sembol ifadesidir.

İste bu ortak sembol ifadeyi harika bir şarkıya çeviren Tuncer Duman’la Firuzaga’da bir bahçede devasa bir ceviz ağacının gölgesinde buluşuyoruz; şarkinin düzenlemesini birlikte yaptığı Ayşe Tütüncü ile beraber.

Ayşe Tütüncü, çeşitli albümleriyle ve ülke tarihinin büyük acılarını ele aldığı ‘yağmurlu bir nisan günü’ ve ‘soğuk bir bahar günü’ gibi anma klipleriyle de hafızamıza nakşolmuş önemli bir müzisyen. Daha iki gün önce dönmüş Ukrayna’dan, Lviv’de yapılan leopolis Caz Festivali’nde çalmış dörtlüsü ile. Her şey çok güzel olacak ‘ta piyano calip geri vokal yapıyor.

Tuncer Duman ise kurucusu olduğu Bengi Türkü’den beri hep ‘konsertist’ bir tavrı benimsemiş. Ülkenin her yerinde yüzlerce konser vermiş topluluklarıyla ya da solo olarak. Ayrıca korolar yetiştirmiş. Ama müziğinin hiçbir şekilde kaydından yana değil. Müziğinin, kapitalist endüstrinin bir parçası olmasını ve ‘ticarileşmesi’ ni istemediği için; o riske karsı önlem olarak hiç albüm çıkarmamış. Ayrıca canlı performansın büyüsüne inanıyor.

 

Tuncer Duman ve Ayşe Tütüncü, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay için Bakırköy Hapishanesi Önünde (2016)

 

Yaptığı şarkıyı seslendiren ve kayıtta bağlama çalan Tuncer Duman için ‘her şey çok güzel olacak’ şarkisi ilk stüdyo kaydı ve you tube’da yayınlanan ilk video klibi.

”Zamana uymak gerek” diyor bu konuda ve ekliyor: ‘’bugün sanal alemde yoksan adeta gerçek alemde de yoksun”… Yani Tuncer Duman şarkilerinin you tube’da arkası gelecek gibi görünüyor.

Duman, ikinci secim surecinde üretilmiş onlarca ‘her şey çok güzel olacak’ şarkısından farklı olarak şarkısının bir ‘İmamoğlu güzellemesi’ olmadığının altını çiziyor. İmamoğlu’nu da içine alan ve onun ismi etrafında cisimleşen bir büyük isyan dalgasının ve adalet arayışının dışa vurumu olduğunu; kurtuluşun ‘tek Adam’la olamayacağını, bilakis ‘tek adam rejimi ‘ne karsı halkın sesini yükseltmesi, örgütlenmesi ve birlikte hareket etmesi ile mümkün olabileceğini ifade ediyor.

Şarkıda, tarihsel olarak baskı altında tutulan ve halen zulüm görmekte olan halkları temsilen Kürtçe, Ermenice ve Rumca olarak ‘her şey çok güzel olacak’ denmesi de kanımca bu kardeşçe yasam ve özgürlük özlemini dile getiriyor.

Gerçekten de video klipten yayılan coşku ve geleceğe güven duygusu insani sarıp sarmalıyor.

Öğreniyoruz ki şarkinin düzenlenmesi, kaydedilmesi ve bir video klip haline getirilmesi sureci de tam bir dayanışma örneği olmuş. Hayyam stüdyoları tek kuruş talep etmeden açmış kapılarını müzisyenlere. Müzisyenler ise adeta koşarak gelmişler kayda. Keza video çekim ekibi… Kayıt sonrası günlerce suren miksaj ve mastering isleri…

”İnsana umut ve kıvanç veren bir dayanışma ve kardeşlik örneğiydi” diyor Tuncer Duman ve ekliyor: ”ama Ayşe olmasaydı bunların hiçbiri olmazdı”…

Gölge veren ağacın altında ikisi ile konuşmak büyüleyici. Konular ordan oraya akıyor. Politika, güncel sanat, müzik, insan ilişkileri, ülkedeki sosyolojik ve kültürel değişimler vs. vs.

Pek çok sanatçı artık siyasi partilerin performanslarına güvenmiyor. Bu ülkede gerçek gücün halkın kendisinde ve yaratıcıların kırılamamış cesaretinde olduğunu biliyor.

 

Murat Başol, Kırmızılı Kadın

 

Ve artık kimse İstanbul sokaklarında sesini duyurmak için yürüdüğünde polisin silktiği göz yaşartıcı gazi yutmak istemiyor. 3. havalimanına harcanan para ve kuzey ormanlarında kesilen ağaçlar cehennemden gelen ebedi bir ateş gibi İstanbul’u kavuruyor. Şehir adeta nemden boğuluyor. Yine de şehirde canlı bir ruh ve iyimserlik havası hâkim. Tıpkı şarkıdaki gibi…

 

Her Şey Çok Güzel Olacak

Oyumuzu çalanlara
Organize yalanlara
Yalanlara dolanlara
Arkamıza gülenlere

Her şey çok güzel olacak

Beka Beka diyenlere

Yetim hakkı yiyenlere
Cübbe ilikleyenlere
Adalete kıyanlara

Her şey çok güzel olacak

Ne bu Beka korkusu
Kürdü, Türkü Çerkesi
Kucaklıyoruz herkesi
Yükseliyor halkın sesi

Her şey çok güzel olacak

Artık yurttaş konuşacak
Birbirine danışacak
Herkes buna alışacak
Barış dili oluşacak

Her şey çok güzel olacak

Gücünü bil ona inan
Yükselt sesini korkmadan
Gücünü bil ona inan
Omuz omuza an be an

Hakkı aradığın zaman
Hakkını aldığın zaman
Adalet olduğu zaman

Her şey çok güzel olacak

söz – müzik: tuncer duman
düzenleme: ayşe tütüncü – tuncer duman

bağlama ve vokal: tuncer duman
piyano ve geri vokal: ayşe tütüncü
yan flüt: aysun sökmen
alto saksofon: duru tuna
çello: barış güvenenler
bas: ömer nafız
vurmalılar ve geri vokal: müge terlan
kürtçe söz ve geri vokal: ruşen alkar

kayıt – miks: sinan sakızlı / hayyam studyoları
kayıt asistani: ceylan akçar

video: caner özgül – umut kaçar

Leave a Reply